Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland te Purmerend is door een schenking van Zehnder Group Nederland voorzien van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Dat is goed nieuws voor de bewoners en voor de vele vrijwilligers die zich dag en nacht voor het hospice inzetten. De klacht, dat de badkamers na gebruik lang vochtig bleven, is met het nieuwe ventilatiesysteem verholpen. Daarnaast is het systeem gemakkelijker in gebruik, energiezuiniger en vele malen stiller dan het vorige. Rutger Naber, binnenklimaatadviseur bij Zehnder: “Binnen het hospice staat de bewoner in alles centraal. Ik vind het heel waardevol om vanuit onze kennis en kunde een bijdrage te leveren aan het comfort van de bewoner in de laatste fase van zijn of haar leven.”

Minimale overlast, maximaal resultaat
Vanuit de klacht dat badkamers na gebruik lang vochtig bleven, kwamen Nico Strous, Technisch Beheer Manager van het hospice en Richard Westmeijer, Projectleider bij Wooncompagnie in contact met  Rutger Naber van Zehnder Group Nederland. Deze laatste gaf aan dat met een minimale overlast een maximaal resultaat behaald kon worden. En dat klopte. Zonder boor- of breekwerk is het oude ventilatiesysteem vervangen door het nieuwe. Nico Strous: “Het wisselen ging snel en nagenoeg geruisloos. Dat is natuurlijk prettig voor de bewoners. Per kamer was het in nog geen tien minuten tijd voor elkaar.”

Gezond, energiezuinig en stil
Doordat in het hospice al een Zehnder ventilatie systeem aanwezig was, kon deze eenvoudig worden vervangen. Het nieuwe systeem, wat bestaat uit vier ventilatieboxen van het type ComfoFan S Hygro, past namelijk precies in de behuizing van de vier oude zogeheten CMFe ventilatieboxen. Heel handig, want alle bestaande aansluitingen konden verder gelijk blijven. Door per kamer een vochtsensor in de ventilatiebox toe te voegen, wordt bij gebruik van de badkamer nu automatisch extra geventileerd. Geen vochtige lucht dus meer in de kamers. Bijkomende voordelen zijn dat het nieuwe ventilatiesysteem tot 50% energiezuiniger en tot drie keer stiller is. Daarmee bespaart het hospice geld en kunnen de bewoners en vrijwilligers genieten van gezonde lucht en een prettige stilte.

Sterven is onderdeel van het leven
In het hospice ‘In Vrijheid’ Waterland zijn vier kamers. Hier verblijven bewoners die nog maar kort te leven hebben en aan wie in de eigen omgeving onvoldoende zorg gegeven kan worden. Nel Persenaire – Schijffers, Coördinator Stichting Hospice in Vrijheid Waterland: “Het hospice is een kleinschalig, particulier initiatief zonder winstoogmerk. Iedere gift en donatie zoals deze van Zehnder, komt direct ten goede aan onze bewoners. Het hospice wordt volledig gerund door vrijwilligers. Zij proberen dat laatste stukje van het leven zo prettig mogelijk te laten verlopen door maatwerk te leveren aan de bewoners. Sterven zien wij als onderdeel van het leven en daar gaan wij heel open mee om.”