Evan van Egmond. (Foto: aangeleverd)

Rodi Media –
 

‘Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland speelt belangrijke rol in de samenleving’

PURMEREND – “Het hospice neemt een heel belangrijke plaats in de samenleving in. Die rol zal de komende jaren alleen maar groter worden.” Dat is de verwachting van Evan van Egmond. Zij nam onlangs na ruim zeven jaar afscheid als voorzitter van het bestuur van Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland, gevestigd aan de Ds. Martin Luther Kingweg in Purmerend.

‘Misschien kan er meer samengewerkt worden met hospice het Thuis van Leeghwater’

Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland in Purmerend nam aan het begin van dit jaar de Purmerendse Waarderingsspeld ‘de Gouden Purmerender’ in ontvangst. “Een prachtige blijk van waardering”, zegt Evan. Haar opvolger en nieuwe voorzitter van het hospice Piet Hein Debets nam de speld in ontvangst. “Het is een grote eer voor al onze onmisbare vrijwilligers”, zegt Evan. “Zij zorgen ervoor dat we al tien jaar een liefdevol thuis kunnen bieden waar mensen de laatste fase van hun leven kunnen doorbrengen.”

Afscheid op eigen wijze

Het team van Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland, bestaat uit ongeveer 80 vrijwilligers. Zij worden aangestuurd door twee vaste coördinatoren en een invalcoördinator. Gezamenlijk vervullen zij een centrale rol in het huis waar mensen komen die op eigen wijze afscheid willen nemen van het leven.

Evan: “Zij doen hun uiterste best om de laatste fase van het leven van onze bewoners zo prettig mogelijk te laten verlopen. Daarbij hebben zij niet alleen oog voor de bewoner, maar ook voor de nabestaanden. Iedere wens, groot of klein, proberen zij te vervullen. Alle vrijwilligers worden intern opgeleid. Een team van verpleegkundigen van De Zorgcirkel zorgt voor ondersteuning op medisch gebied.”

Gelijktijdig met de wisseling van het voorzitterschap is per 1 januari ook de rechtsvorm aangepast. Evan: “Sinds 1 januari jl. hebben wij de twee stichtingen Stichting Vrienden van en Stichting Hospice samengevoegd tot één stichting: Stichting Hospice ‘In Vrijheid’. Met één voorzitter. Dat geeft voor de buitenwereld nog meer duidelijkheid. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met het aantrekken van iemand met verpleegkundige expertise in het bestuur. Ook dat is belangrijk.”

Goed gevoel

Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland heeft vier ruime kamers beschikbaar met openslaande deuren naar de kleurrijke binnentuin. “Momenteel is dat voldoende, maar er wordt gekeken naar een mogelijke uitbreiding. Wellicht kan er ook meer samengewerkt worden met Hospice het Thuis van Leeghwater in Middenbeemster, dat dit jaar ook een gouden waarderingsspeld in ontvangst mocht nemen.” Het particuliere initiatief dat in 2013 dankzij giften van particulieren, bedrijven uit de regio en regionale en landelijke fondsen tot stand is gekomen, speelt een belangrijke rol in de Waterlandse samenleving. Evan verwacht dat die rol steeds belangrijker zal worden. “We worden steeds ouder. Tegelijkertijd staat de zorg onder druk en wordt het steeds moeilijker voor mensen om thuis te sterven. Daarom verwacht ik dat de vraag naar kwalitatief goed palliatieve zorginstellingen zoals het hospice de komende jaren alleen maar zal toenemen.”

Terugkijkend op haar voorzitterschap zegt Evan: “Ik laat het hospice met een heel goed gevoel achter en ik ben trots op alle vrijwilligers die dit mogelijk maken. Zij zijn echt het goud van Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland!”

Meer informatie op www.hospice-in-vrijheid.nl