Vliegende start voor nieuwe vloer

PURMEREND – Hoofdcoördinator Marieke Zwart van Hospice ‘In Vrijheid’, en het bestuur van de vriendenstichting van het hospice keken blij en tevreden toen zij vorige week een cheque van maar liefst € 12.766,85 in ontvangst mochten nemen. De in 2020 overleden Purmerender, de heer Jongeling besloot – in overleg met notaris Koning van Actus Notarissen – in zijn testament op te nemen dat een deel van zijn nalatenschap aan het hospice ten deel zou vallen. Andere goede doelen zijn de Hart- en ALS-stichting en de Dierenambulance.

In 2020 overleden Purmerender schenkt legaat van ruim 12.000 euro

De cheque werd overhandigd door de executeur-testamentair Arie Humme en diens vriendin, tevens vrijwilligster bij het hospice, Henny Napjus-Tump. Arie Humme sprak bij de overhandiging de wens uit dat vele anderen het voorbeeld van de heer Jongeling zouden volgen. “Hospice ‘In Vrijheid opnemen in een testament draagt in belangrijke mate bij aan de continuïteit van het hospice”, aldus Humme.

Het legaat wordt besteed aan nieuwe vloerbedekking en zorgt daarmee voor een vliegende start van het project ’Geef het Hospice In Vrijheid een nieuwe vloer’. 

Voor iedereen

Ruim 8 jaar geleden werd het hospice aan de Dr. M.L. Kingweg in gebruik genomen. In al die jaren heeft het hospice haar bestaansrecht meer dan bewezen. Zo verbleven er In het afgelopen jaar 65 bewoners. Het hospice is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, huidskleur, geloof of inkomen. Autonomie en respect voor de bewoner staan centraal. “Sterven is – net al geboren worden- een unieke belevenis en wordt door een ieder verschillend ervaren. De begeleiding in het hospice bestaat uit aandacht en zorg voor de fysieke, psychische en spirituele behoeften en wensen van de bewoner”, vertelt Marieke Zwart.

De bewoners zijn mensen die te horen kregen dat ze niet lang meer te leven hebben. Als je zo’n slecht nieuws-gesprek hebt gehad, dan komt de dood opeens heel dichtbij. Binnen het hospice gaat men daar heel open mee om. “Sterven is immers een onderdeel van het leven en daarvoor kom je naar een hospice. Wij als medewerkers en professionals en de circa 80 vrijwilligers proberen dat laatste stukje van het leven zo prettig mogelijk te laten verlopen. We doen er alles aan om een bijna-thuis-huis te creëren.”

80 vrijwilligers

Het hospice is een particulier initiatief zonder winstoogmerk en wordt volledig gerund door 80 vrijwilligers die diensten draaien van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Gedurende de nacht en dag wordt er gebruik gemaakt van professionele verpleegkundigen. Meer vrijwilligers zijn van harte welkom. Belangstelling? Mail naar coördinator@hospice-in-vrijheid.nl Om het hospice te kunnen financieren is er geld nodig. Veel geld. Gelukkig zorgen de overheid en zorgverzekeraars voor een groot deel van de inkomsten. Maar dat is niet genoeg. Sponsors, donateurs en legaten moeten eventuele tekorten dekken. Dat lukt aardig, maar nu na ruim 8 jaar de vloerbedekking hoognodig aan vervanging toe is, ziet het Hospice ‘In Vrijheid’ zich toch voor een fiks probleem geplaatst. Nieuwe vloerbedekking in het hele gebouw kost een stevige duit. Zeg maar gerust een gigantisch bedrag. Maar liefst € 40.000,– is er nodig.

Sponsor een of meer planken

Er is overigens nog veel meer geld nodig om het gebouw van een nieuwe vloer te voorzien. De Stichting Vrienden van Hospice In Vrijheid start daarom een actie. Voor € 10,- sponsor je een plank van de nieuwe vloer. Wil je een of meer vloerdelen sponsoren? Stort uw bijdrage op bankrekening NL96 RABO0132 7646 52 t.n.v. Stichting Vrienden van het Hospice In Vrijheid onder vermelding van ‘nieuwe vloer. 

De stichting Vrienden van het Hospice ‘In Vrijheid’ Waterland is een door de Belastingdienst erkende instelling die het algemeen nut beoogt, waardoor schenkingen en giften aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.